Musím se podělit a inspirovat tím, co se mi jeví jako krok k zdravější variantě (nejen) vánočního cukroví. Také na mě působí z hlediska chuti velmi harmonicky. A tak si myslím, že kdo má rád sladkou chuť a rád vyřadí cukr tam, kde to jde, tak si také pochutná a ocení složení tohoto celoročně využitelného zdroje energie. Z několika důvodů, včetně velmi snadné a časově nenáročné přípravy, jsou tyto kuličky dokonalé.
Základem hmoty, ze které jsou vyrobené, jsou datle, datlový sirup, kešu ořechy, vlašské ořechy a kvalitní kakao (nebo nastrouhaná čokoláda). Z datlí vyjmeme pecky (pokud je obsahují) a datle rozmixujeme, přidáme nasekané ořechy, kakao, datlový sirup a menší množství levandulových květů – to vše v množství, aby vznikla hustá, pohromadě držící hmota, kterou důkladně propracujeme. Pomocí dvou lžiček vytvarujeme hrudky a ty vložíme do nádoby s rozsekanými vlašskými ořechy nebo kakaem. Pohybem misky hrudky obalíme. Dotvarujeme ručně kouličky….a je hotovo.
Levandulové aroma se uvolňuje postupem času, chuť je velmi příjemná sladká ořechová a levandulová.
Vhodným zabalením můžeme připravit originální dárek….